Medewerker met oud zeer

op .

De rechtbank Amsterdam heeft uitspraak gedaan in een zaak waarin een medewerker een computerspel op het internet heeft geplaatst, waarbij op spelpagina’s poppetjes en konijnen staan afgebeeld met foto’s van zijn (oud) werkgevers. De speler wordt uitgenodigd de poppetjes en konijnen met een muisklik neer te schieten. Het spel dat door de medewerker zelf is ontworpen heeft ongeveer drie maanden lang op internet gestaan en is openbaar toegankelijk geweest. Het betrof een computerspel/shootergame met de tekst ‘Help defent (naam bedrijf) against the modern bancruptors, an evil race of slimey slugs from the depths of modern society’s rectum. But beware, although appearing to be friendly bunnies, every now and then they show their true nature, as they try to bring you down when you are at your weakest! Shoot them when they’re friendly or thowing bombs, or be doomed. May the force be with you’.

De medewerker heeft ter terechtzitting aangegeven dat hij het spel op een afgeschermd gedeelte van zijn eigen website heeft geplaatst. De rechter is echter van mening dat dit het risico van de medewerker is en dat hij aldus in ieder geval de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat dit spel bij willekeurige andere personen terecht zou komen. Gelet op de inhoud van het spel acht de rechter wettig en overtuigend bewezen dat de tekst en afbeeldingen in het computerspel voldoende zijn om redelijke vrees te doen ontstaan bij de werkgevers voor zware mishandeling. Dat er sprake is van een spel neemt dit bedreigende karakter niet weg.

De rechtbank is van oordeel dat de teksten en de afbeeldingen in het computerspel – bezien in hun onderlinge verband en samenhang en in de context van wat zich verder heeft afgespeeld tussen de werknemer en zijn (oud) werkgevers – bedreiging met zware mishandeling en belediging opleveren. Uiteindelijk wordt aan de werknemer een werkstraf van 50 uur opgelegd waarvan 20 uur voorwaardelijk.

Tags: medewerker oud zeer